sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Reuniune de proiect în Slovenia

În perioada 10-12 noiembrie 2008, la Ljubljana, a avut loc o reuniune în cadrul celui de al doilea proiect de tip Leonardo care se deruleaza in prezent in scoala noastra, cu denumirea “PROJECT- BASED LEARNING MODEL BY INTERNATIONAL EWORK – PLIME” (LLP-LdV-TOI-07-FI-160803), de tip LEONARDO DA VINCI PILOT – TRANSFER DE TEHNOLOGIE.

La întâlnire au participat profesori care predau discipline tehnice in şcoli europene cu tradiţie în învăţământul tehnologic. Acestia şi-au propus ca obiectiv realizarea unor materiale de învăţare pentru elevii de liceu, in principal miniproiecte, care să ţină pasul cu progresul tehnologic rapid din zilele noastre.

Institutiile participante sunt:
  1. North Karelia College, Joensuu, Finlanda;
  2. Technology and Culture, Finlanda;
  3. North Karelia College, Outokumpu-Finlanda ;
  4. South Savo Vocational College, Mikkeli, Finlanda;
  5. Tampere College, Tampere, Finlanda;
  6. Narva Vocational Training Centre Narva, Estonia;
  7. Lycee Professionnel Regional Jean Prouve, Nancy, Franta;
  8. OSZ Kommunikations-, Informations-und Medientechnik, Berlin, Germania;
  9. School Centre of Celje, / Secondary School for Mechanical Engineering and Mechatronic, Slovenia;
  10. School Centre of Celje / Secondary School for Electro Technology, Slovenia;
  11. School Centre of Celje / Secondary School for Service Industry and Logistics, Slovenia;
  12. Srednja Poklicna în Stokovna Šola Bezigrad – Ljubljana, Slovenia.
În prima zi s-au întâlnit separat grupurile de lucru constituite pe domenii. Profesorul Grădinaru Florin a participat în cadrul grupului Electronică-ICT, iar profesor Grădinaru Michaela in cadrul sectiunii Meca-Automatizări. Fiecare şcoală a prezentat ceea ce a lucrat de la precedenta întâlnire, iar apoi au fost realizate si unele experimente practice pentru testarea funcţionării.

Una dintre lucrările analizate a fost cu privire la utilizarea automatelor logice programabile în comanda motoarelor de curent continuu şi o alta referitoare la tehnici de transmitere a unor parametri fizici ai mediului înconjurator, prin intermediul Internetului.

S-a discutat cu privire la cum pot fi integrate astfel de miniproiecte în activitatea la clasă, cum pot fi soluţionate problemele legate de diferenţele de curriculum, de orarul profesorilor implicaţi, de dificultătile de realizare a calendarului comun ţinând cont de perioadele diferite de efectuare a stagiilor de practică si de căile de îmbunătăţire a comunicării dintre elevi.

A doua zi au avut loc dezbateri în cadrul fiecărei secţiuni, în urma cărora a fost stabilită tematica pentru proiectele ce urmeaza a fi realizate in perioada următoare şi s-au repartizat sarcini distincte. Un reprezentant din partea fiecărui grup de lucru a prezentat în faţa întregii asistenţe rezultatele discuţiilor şi a precizat termenele şi sarcinile pentru fiecare partener. A comunicat de asemenea, datele la care se vor organiza întâlniri pe Internet între elevi şi videoconferinţe pentru profesori.

Printre altele, proiectul ne oferă oportunitatea de a afla care sunt particularităţile învăţământului tehnic din ţări puternic dezvoltate economic, ce tip de pregătire si direcţii de aprofundare ar trebui să oferim elevilor noştri pentru ca aceştia să fie competitivi pe piaţa muncii în orice ţară europeană. Realizarea în comun a unor mijloace de învăţare care să corespundă standardelor impuse în fiecare stat din spaţiul UE este un pas înainte în integrarea curriculumului şcolar in Europa. Noi incercam sa realizam un anumit grad de integrare, dar bineinteles la scara redusa intre şcolile participante.

Slovenia este o tara turistica bine administrata, iar Ljubljana combina avantajele unui oras relativ mic cu cel al unei capitale. Am aflat ca undeva la granita dintre Slovenia si Italia sunt cateva localitati in care se vorbeste limba romana (Florin Grădinaru, profesor).

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Instrumente Web 2.0 utilizate în educaţie ...

... este titlul materialului pe care l-am prezentat la cercul pedagogic al profesorilor de fizică din judeţul Brăila, desfăşurat la Colegiul Naţional Nicolae Bălcescu în data de 22 noiembrie 2008 (Traian Anghel, profesor).

sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Infocus, numărul 3

Joi, 30 octombrie 2008, a fost publicat numărul 3 al buletinului informativ Infocus. Acesta este editat în cadrul proiectului Educaţie prin media, început în anul 2007 cu finanţare din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Buletinul poate fi citit şi aici precum şi pe Slideshare. (Traian Anghel, profesor).

Infocus 3
View SlideShare document or Upload your own. (tags: infocus publicatii)