marți, 23 decembrie 2008

La mulţi ani!


Elevii şi profesorii Grupului Şcolar Industrial "Anghel Saligny" din Brăila urează cititorilor acestui blog Sărbători fericite!, La mulţi ani! şi succes în anul 2009 (Traian Anghel, profesor).

joi, 18 decembrie 2008

A fost publicat numărul 5 al buletinului Informativ Infocus

A fost publicat numărul 5 al buletinului informativ Infocus. Acest număr poate fi citit mai jos sau pe Slideshare (Olimpia Constantin, profesor).
Infocus 5
View SlideShare document or Upload your own. (tags: publicatii infocs)

luni, 15 decembrie 2008

Balul bobocilor


În data de 28.11.2008 a avut loc un eveniment mult aşteptat: Balul bobocilor! Activitatea a fost organizată şi coordonată de profesorii Lidia Buzatu şi Troia Georgiana, cu sprijinul elevilor din ultimul an de liceu (XII A, XII B, XII C şi XIII A), pentru elevii claselor a IX-a. Paza şi ordinea locaţiei – clubul INSOMNIA – au fost asigurate de angajaţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei Brăila (în urma Adresei de solicitare înaintată de şcoală instituţiilor respective, cu 14 zile în avans) .

Au fost desemnaţi câştigătorii titlurilor de:

  • Miss şi Mister Boboc 2008: Luca Micu-Mihai & Fînaru Valentina;
  • Regele şi Regina Balului: Mustăţea Silviu & Dosoftei Andreea.
Toţi elevii implicaţi direct în desfăşurarea Balului (inclusiv prezentatorul, Oprea Claudiu din clasa a XIIA-a A) au primit premii substanţiale, oferite în bani sau obiecte, din sponsorizările obţinute de organizatori (Lidia Buzatu, profesor).

joi, 4 decembrie 2008

Juvenes Translatores

Elevi de la 28 de licee din România, alături de alţii provenind de la aproximativ 620 de şcoli din Uniunea Europeană (UE), dar şi din afara blocului comunitar, au participat în data de 27 noiembrie 2008 la a doua ediţie a concursului pentru tinerii traducători "Juvenes Translatores", organizat de Comisia Europeană.

Din ţara noastră au fost selecţionate pentru a lua parte la concurs licee din 19 judeţe precum şi din Bucureşti, iar judeţul Brăila se numără printre cele 19 judeţe selectate. Potrivit criteriilor de selecţie, fiecare liceu avea posibilitatea să intre în competiţie cu patru elevi născuţi în 1991.

Grupul Şcolar Industrial “Anghel Sligny” a participat la concurs cu doi elevi, care au îndeplinit limita de vârstă (să fie născuţi în anul 1991), aceştia fiind Panait Eduard de la clasa a X-a A liceu şi Ionescu Cătălin de la clasa a X-a B liceu.

Participanţii au primit prin e-mail un text de o pagină privind o temă generală şi au avut la dispoziţie două ore pentru a traduce textul din şi în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. Concurenţii liceului nostru au optat pentru varianta Engleză-Română.


Concursul a avut loc între orele 10 şi 12, ora Bruxelles-ului (orele 11 şi 13 în România), sub supravegherea şcolilor participante, iar traducerile au fost trimise Comisiei, unde acestea vor fi evaluate de traducători interni din cadrul Direcţiei Generale de Traduceri.


Numele câştigătorilor vor fi publicate pe pagina de internet a concursului
http://ec.europa.eu/translatores până la sfârşitul lunii ianuarie 2009, aceştia urmând să fie invitaţi să participe în decursul anului următor, la Bruxelles, la ceremonia de decernare a premiilor.

Acest concurs nu a reprezentat doar o ocazie extraordinară pentru tineri de a-şi testa aptitudinile de traducători, ci şi o modalitate de a creşte interesul pentru învăţarea limbilor străine şi pentru traduceri (Olimpia-Georgiana Constantin, profesor).

miercuri, 3 decembrie 2008

A apărut numărul 4 al buletinului informativ Infocus

A fost publicat numărul 4 al buletinului informativ Infocus. Acesta poate fi citit pe Slideshare (Daciana Vârgolici, profesor).
Infocus 4
View SlideShare document or Upload your own.

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Reuniune de proiect în Slovenia

În perioada 10-12 noiembrie 2008, la Ljubljana, a avut loc o reuniune în cadrul celui de al doilea proiect de tip Leonardo care se deruleaza in prezent in scoala noastra, cu denumirea “PROJECT- BASED LEARNING MODEL BY INTERNATIONAL EWORK – PLIME” (LLP-LdV-TOI-07-FI-160803), de tip LEONARDO DA VINCI PILOT – TRANSFER DE TEHNOLOGIE.

La întâlnire au participat profesori care predau discipline tehnice in şcoli europene cu tradiţie în învăţământul tehnologic. Acestia şi-au propus ca obiectiv realizarea unor materiale de învăţare pentru elevii de liceu, in principal miniproiecte, care să ţină pasul cu progresul tehnologic rapid din zilele noastre.

Institutiile participante sunt:
  1. North Karelia College, Joensuu, Finlanda;
  2. Technology and Culture, Finlanda;
  3. North Karelia College, Outokumpu-Finlanda ;
  4. South Savo Vocational College, Mikkeli, Finlanda;
  5. Tampere College, Tampere, Finlanda;
  6. Narva Vocational Training Centre Narva, Estonia;
  7. Lycee Professionnel Regional Jean Prouve, Nancy, Franta;
  8. OSZ Kommunikations-, Informations-und Medientechnik, Berlin, Germania;
  9. School Centre of Celje, / Secondary School for Mechanical Engineering and Mechatronic, Slovenia;
  10. School Centre of Celje / Secondary School for Electro Technology, Slovenia;
  11. School Centre of Celje / Secondary School for Service Industry and Logistics, Slovenia;
  12. Srednja Poklicna în Stokovna Šola Bezigrad – Ljubljana, Slovenia.
În prima zi s-au întâlnit separat grupurile de lucru constituite pe domenii. Profesorul Grădinaru Florin a participat în cadrul grupului Electronică-ICT, iar profesor Grădinaru Michaela in cadrul sectiunii Meca-Automatizări. Fiecare şcoală a prezentat ceea ce a lucrat de la precedenta întâlnire, iar apoi au fost realizate si unele experimente practice pentru testarea funcţionării.

Una dintre lucrările analizate a fost cu privire la utilizarea automatelor logice programabile în comanda motoarelor de curent continuu şi o alta referitoare la tehnici de transmitere a unor parametri fizici ai mediului înconjurator, prin intermediul Internetului.

S-a discutat cu privire la cum pot fi integrate astfel de miniproiecte în activitatea la clasă, cum pot fi soluţionate problemele legate de diferenţele de curriculum, de orarul profesorilor implicaţi, de dificultătile de realizare a calendarului comun ţinând cont de perioadele diferite de efectuare a stagiilor de practică si de căile de îmbunătăţire a comunicării dintre elevi.

A doua zi au avut loc dezbateri în cadrul fiecărei secţiuni, în urma cărora a fost stabilită tematica pentru proiectele ce urmeaza a fi realizate in perioada următoare şi s-au repartizat sarcini distincte. Un reprezentant din partea fiecărui grup de lucru a prezentat în faţa întregii asistenţe rezultatele discuţiilor şi a precizat termenele şi sarcinile pentru fiecare partener. A comunicat de asemenea, datele la care se vor organiza întâlniri pe Internet între elevi şi videoconferinţe pentru profesori.

Printre altele, proiectul ne oferă oportunitatea de a afla care sunt particularităţile învăţământului tehnic din ţări puternic dezvoltate economic, ce tip de pregătire si direcţii de aprofundare ar trebui să oferim elevilor noştri pentru ca aceştia să fie competitivi pe piaţa muncii în orice ţară europeană. Realizarea în comun a unor mijloace de învăţare care să corespundă standardelor impuse în fiecare stat din spaţiul UE este un pas înainte în integrarea curriculumului şcolar in Europa. Noi incercam sa realizam un anumit grad de integrare, dar bineinteles la scara redusa intre şcolile participante.

Slovenia este o tara turistica bine administrata, iar Ljubljana combina avantajele unui oras relativ mic cu cel al unei capitale. Am aflat ca undeva la granita dintre Slovenia si Italia sunt cateva localitati in care se vorbeste limba romana (Florin Grădinaru, profesor).

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Instrumente Web 2.0 utilizate în educaţie ...

... este titlul materialului pe care l-am prezentat la cercul pedagogic al profesorilor de fizică din judeţul Brăila, desfăşurat la Colegiul Naţional Nicolae Bălcescu în data de 22 noiembrie 2008 (Traian Anghel, profesor).

sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Infocus, numărul 3

Joi, 30 octombrie 2008, a fost publicat numărul 3 al buletinului informativ Infocus. Acesta este editat în cadrul proiectului Educaţie prin media, început în anul 2007 cu finanţare din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Buletinul poate fi citit şi aici precum şi pe Slideshare. (Traian Anghel, profesor).

Infocus 3
View SlideShare document or Upload your own. (tags: infocus publicatii)

vineri, 31 octombrie 2008

Întrunire a Asociaţiei PEP

Joi, 30 octombrie 2008, a avut loc o întrunire a Asociaţiei Părinţi-Elevi-Profesori (PEP) a Grupului Şcolar Industrial "Anghel Saligny", la care au participat delegaţi ai tuturor claselor. Fiecare delegaţie a fost alcătuită din 2 părinţi, 2 elevi şi un profesor (învăţător sau diriginte). Întrunirea a fost organizată şi coordonată de doamna Petruţa Adriana Simionescu, directorul şcolii.

În cadrul întrunirii a fost ales noul Consiliu de Conducere (format din 15 membri: 5 părinţi, 5 elevi şi 5 profesori), precum şi noul Consiliu Executiv (format din 5 membri). De asemenea, au fost discutate şi schiţate o serie de acţiuni care vor fi desfăşurate în cadrul asociaţiei în anul şcolar curent (Traian Anghel, profesor).

miercuri, 29 octombrie 2008

Târg de jucării


Vineri, 24.10. 2008, în curtea mică a Gr. Şc „A. Saligny”, elevii claselor I-IV, sub îndrumarea doamnelor învăţătoare Chiţoiu M., Draghia A., Tarcea A. şi Petrescu M. au organizat o expoziţie cu vânzare de jucării cu tema „Micul întreprinzător”.

Activitatea a avut un dublu scop: exersarea deprinderilor antreprenoriale - „joc de rol” la care cei mici au participat cu mare entuziasm şi nu în ultimul rînd unul caritabil, căci fondurile obţinute vor fi investite în pachete cu alimente pe care copiii le vor oferi batrânilor de la caminul „Sf. Petru şi Pavel”.

Pentru a veni în sprijinul copiilor, conducerea şcolii, profesorii şi membrii consiliului de administraţie au fost interesate de jucăriile puse în vânzare . În ansamblu, activitatea s-a dovedit a fi un succes, micuţii reuşind să strângă, din vânzări, 420 RON, bani din care, după 3 noiembrie, când se încheie vacanţa, vor fi cumpărate produsele ce vor fi oferite bătrînilor (Mirela Petrescu, învăţător).

Gazdă europeană


În zilele de 21,22 şi 23 octombrie-2008 școala noastră a fost gazda unei delegații franceze aflată întrun stagiu Leonardo da Vinci,de 3 săptǎmâni, în România.

Cei 8 elevi ucenici francezi (formaţi pe profil mecanicǎ și recrutaţi la Nancy, unde se află un centru școlar regional ce coordonează și elaborează proiecte de pregătire profesională pentru elevii absolvenţi de colegiu>gimnaziu) și instructorii lor - Samuel Debonne și Benjamin Chery - au participat dimineaţa, între orele 8-13, la cursuri de specialitate (Aplicaţii CAD,Construcţii metalice, Asamblări nedemontabile, Planificarea și organizarea producţiei) și de limbi moderne (franceză și engleză), iar după-amiaza, însoţiţi de elevi ai claselor a XII-a au vizitat orașul ,stațiunea Lacu Sărat și Grădina zoologică.

Ultima zi petrecută la « Anghel Saligny » s-a încheiat cu un meci amical de fotbal, simbol al bunelor relaţii stabilite în cele 3 zile de colaborare.

La plecare,francezii au ținut să-și noteze impresiile : « Merci énormément », « Merci pour votre accueil chaleureux », « L’école est terrible,les professeurs et les élèves aussi ! » (Lidia Buzatu, profesor).

Apariţie editorială


La Editura Institutul European din Iasi a fost publicata lucrarea "Programare RSS, Atom si Podcast" a profesorului Traian Anghel de la Grupul Scolar Industrial "Anghel Saligny". Cartea prezinta detaliat tehnologiile utilizate in Web pentru mediatizarea/sindicarea continutului nou inclus in situri, bazate pe formatele RSS (Really Simple Syndication), Atom si Podcast. In spatiul literaturii autohtone de specialitate, lucrarea trateaza in premiera acest subiect.

Volumul - aparitie de ultima ora intr-un domeniu in care noutatile se succed cu rapiditate - se adreseaza elevilor si studentilor de la liceele si facultatilor de profil, profesionistilor dar si utilizatorilor obisnuiti. Cartea poate fi procurata din librarii (inclusiv cele virtuale), precum si de pe situl editurii (Traian Anghel, profesor).

Vizită în Scoţia


La începutul lunii septembrie (7-13) am efectuat o vizită de studiu în Scoţia, organizată în cadrul programului PHARE TVET RO 2004. Vizita a avut ca obiectiv cunoaşterea experienţei europene în dezvoltarea e-learning-ului. Au participat directorii celor 16 şcoli desemnate la nivelul ţării drept Centre pilot pentru dezvoltarea învăţământului la distanţă. Au fost vizitate 5 colegii, un Departament de Resurse educţionale precum şi SQA.

SQA este organismul naţional de certificare al Scoţiei, care organizează examenele de certificare prin evaluare externă, eliberează diplomele/certificatele de calificare pentru toţi elevii, acreditează şcolile pentru organizarea cursurilor de formare profesională pentru orice specializare stabilind şi cadrul calificărilor, adică setul de competenţe necesare pentru fiecare dintre acestea. Se utilizează sistemul de credite, adică recunoaşterea fiecărei competenţe achizitionate pe parcursul şcolarizării. Organismul are un rol principal în aplicarea sistemului de asigurare a calităţii printr-un sistem de inspecţii bine pus la punct în care sunt implicate 20700 persoane pentru monitorizarea celor 1750 de centre de formare existente. Sistemul informatizat este foarte bine dezvoltat, atât în ceea ce priveşte schimbul de informaţii între acest organism şi furnizorii de formare (şcolile) cât şi în ceea ce priveşte sistemul de examinare, băncile de teste, materiale de sprijin pentru evaluatori, mulţi din afara sistemului de învăţământ, dar şi în ceea ce priveşte predarea prin mijloace electronice (e-portofolii, bloguri) şi formare online pentru dezvoltare profesională atât pentru profesori cât şi pentru elevi.

Două dintre cele 5 colegii erau complet reconstruite şi beneficiau de o dotare de excepţie, iar la o altă şcoală lucrările de investiţii erau în curs. Şcolile oferă atât cursuri pentru formarea iniţială a elevilor, cât şi cursuri pentru orice persoană, indiferent de vârstă, interesată să înveţe sau să se perfecţioneze, ponderea acestor cursuri fiind foarte mare. E-learning-ul este folosit atât pentru învăţare la distanţă, online, cât şi ca mijloc complementar în cadrul lecţiilor sau ca teme pentru acasă. E-portofoliile realizate de elevi îi ajută pe aceştia să-şi demonstreze cu mai mare uşurinţă competenţele în faţa angajatorilor. Prin mijloace electronice parcursul profesional al oricărui absolvent este monitorizat permanent (Petruţa Adriana Simionescu, director).